12 november 2012

OB 22-10-2012 Architect De Regent na brand: 'Er moet regelgeving komen voor hoge gebouwen'

Brand in De Regent (foto: Arno van der Linden)

Toen zondag brand uitbrak in woontoren De Regent in Eindhoven, keken ook de architecten van het gebouw gespannen mee. Er zijn namelijk helemaal geen afspraken over brandveiligheid bij gebouwen boven de zeventig meter. "We hebben ons erg zorgen gemaakt", zegt architectenbureau Van Aken Architecten.
Er vielen zondag geen gewonden bij de brand in De Regent in Eindhoven. En dat komt mede dankzij het ontwerp van het flatgebouw.

Houdt het gebouw het?    
Voor Ron de Goei van architectenbureau Van Aken Architecten was het maar de vraag of De Regent, hun ontwerp, het hield. "Natuurlijk hoop je dat er geen slachtoffers zouden vallen, maar ook of het allemaal goed zou gaan met het gebouw. Er is namelijk helemaal geen wet- of regelgeving voor gebouwen boven de zeventig meter."

Dit bemoeilijkte het ontwerpen van De Regent die 96 meter hoog is. "Je maakt daarover afspraken met het lokale bestuur, maar er was toen dus nog helemaal geen ervaring of expertise bij de gemeente Eindhoven. Wij hebben het natuurlijk zeer zorgvuldig uitgezocht en gelukkig werkt alles."

'Veel veranderd in vijftien jaar'
In 1999 werd De Regent voltooid. "Wij zouden het gebouw nu ook weer zo bouwen. Maar natuurlijk zitten er dan wel nieuwe technologieën in. Er is in die vijftien jaar veel veranderd. Maar het belangrijkste is dat het gebouw blijft staan en dat mensen twee uur de tijd krijgen om te vluchten. Dat kan in dit gebouw."



Geen opmerkingen: